Контрол на видеото:
Play | Pause | Volume Up | Volume Down | Mute

ТЕХНИКА

Шоуто се реализира с помощта на различни сложни системи за управление с компютър. Използваните прожектори са 2 400 и са групирани по 4 цвята – червени, зелени, сини и жълти с мощност от 1000 до 2000 вата. Използва се и система с общо 140 светкавици, както и лазерна система, която изпраща лъчи от самата Патриаршеска църква от върха на хълма. За да работи всичко това на Царевец са разпънати 630 км. управляващи, захранващи и други видове кабели.

Техническата част на аудиовизуалната програма обхваща 100 декара от хълма „Царевец". Програмата се осъществява чрез 8 пистов магнетофон, предаватели, приемници и тонколони. Три са озвучените площадки за наблюдение на аудио-визуалния спектакъл. В периферното осветление са включени 2 400 цветни прожектора, като на всяка точка са монтирани червен, зелен, син и жълт прожектор, с мощност от 1000 до 2000 вата.

На самата крепост Царевец са разположени общо 6 камбани, управлявани от софтуерната програма. Най-тежката тежи 6 тона и звънът й отеква на далеч. Цялото съоръжение се захранва с пръстен от 6 трансформатора на напрежение 20 000 волта. Общата монтирана мощност е 3,5 мегавата. На хълма са положени около 6300 км кабели.

На 7 Юни 2006 г. официално бива открита и пусната в експлоатация проектираната и изградена от "АРТКОМ" СД лазерна система за аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина" - Царевец, Велико Търново. Системата използва нов модел твърдотелен лазер за зелена светлина с мощност 8W.

14 души поддържат целия спектакъл, като 8 се грижат за пускането му и комфорта на зрителите. Работи се през цялата година. Чешкият екип, чието, дело е програмирането и управлението на шоуто дава 10 години живот на спектакъла. Над 25-годишното му съществуване се дължи от една страна на добрата работа на чехите и доброто изпълнение на съоръжението по отношение на периферията, а от друга страна на ежедневния труд на екипа, който поддържа техниката. Два екипа ежедневно я проверяват. Чрез десетминутна програма обхождаща всеки прожектор на хълма се прави технически тест. Всяка светлина си има адрес и програмата веднага посочва къде се намира изгорелият прожектор, ако има такъв.